Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Bilgiler

Bugün sizlerle Medscape’de 05,01,2015’de yayınlanmış bir makaleyi paylaşacağım. Bilgileri Centers for Disease Control and Prevention (CDS) ‘den Dr. Ileana Arias aktarıyor.

”Her yıl 12000 kadın servikal kansere yakalanıyor ve 4000’i ölüyor. Ama kadınlar servikal kanserden ölmek zorunda değil. Pap smear testi ile (kadın hastalıkları doktorunuzun muayene sırasında serviksten alıp cama yaydığı testin adı pap testi) servikal kanser ve buna bağlı ölümlerde çok anlamlı azalmalar olduğunu gördük. Bu teste HPV testi ve HPV aşısının eklenmesiyle de servikal kanserlerin %93’ü önlenebilir durumdadır. (HPV, Human Papilloma Virus; bazı tipleri rahimağzı kanserine, genital siğillere… yol açan virustur)

2012’de Amerika’daki önemli merkezlerin (US Preventive Services Task  Force, American Canser Society ve American College of Obstetricians and Gynecologists ) ne zaman ve ne sıklıkta servikal kanser taraması yapılması hakkında fikir birliği ile öneriler hazırlandı.

  • Rutin tarama 21 yaşında başlamalı, HPV aşısı olsa bile,
  • 21-29 yaş arasında 3 yılda bir Pap testi yapılmalı, veya Pap testi ve HPV testi yapılacaksa 5 yılda bir taranmalı,
  • Bundan daha sık tarama daha çok koruma sağlamaz ve eğer geçmişindeki taramalar normalse 65 yaşın üstünde de rutin tarama önerilmiyor.
  • Geçmişinde yüksek dereceli bir kanser öncesi lezyonu yoksa, rahmi alınmış ve serviksi çıkarılmış hastalara da rutin tarama önerilmiyor.

Bu öneriler önceki bütün taramaları normal olan kadınlar için planlanacak rutin taramalar için; bu durumlar dışında her kadının ayrı bir tarama planına ihtiyacı olabilir .

HPV aşısı; 11-12 yaş arasındaki tüm kız ve erkek çocuklarına önerilir. Aşının en iyi koruması, kişi HPV ile karşılaşmadan önce yapıldığında ortaya çıkar. Bu yaşlarda yapılmadıysa kızlar 12-26 yaş arasında erkekler de 13-21 yaş aralığında da aşılanabilir. Çocuklar ne yazık ki, güvenirliği ve etkinliği kanıtlanmış olmasına rağmen , istenen oranda HPV aşısıyla aşılanmamaktadırlar.

Bu aşılama ve tarama testlerinin (ki uygulanabildiği zaman çok sayıda kadının servikal kanserden acı çekmesi veya ölümünü öneleyebilir) etkili uygulanmasında sağlık çalışanlarına çok iş düşmektedir. Hastalar için doğru tarama testlerini, doğru tarama sıklığını belirlemek, testleri yaptırdıktan sonra sonuçlarını takip ettirmek çok önemlidir.  Ergenlik dönemi aşılaması sırasında da ergenlerin HPV aşısını yaptırmaları için uyarı ve takip sistemine önem verilmelidir.

HPV aşısı kanseri önleyebilen bir  aşıdır ve hiç bir kadın rahim ağzı kanserinden ölmemelidir. ”

Bu yazı hoşuma gitti  ve sizinle paylaşmak istedim; iki cümle var eklemek istediğim;

  1. Bu öneriler sizin için bilgi niteliğindedir, aslolan genel bilgilerin yanında hastanın özelliğidir, her kadının taramalarını jinekoloğu ona özel planlar; her zaman kendi doktorunuzun bilgilerini öncelikli olarak dikkate alın lütfen …
  2. Kendinizin ve kızının gelecekteki sağlığı için aşıları ve taramalarınızı lütfen ihmal etmeyin; kıymetlisiniz, kendi sağlığınıza da lütfen kıymet veriniz.

Sevgilerimle;

dR.öge 16,01,2015

Tekrar Kontrol edin!

Beşinci Hastalık = Eritema Enfeksiyozum

  Beşinci Hastalık = Eritema Enfeksiyozum ?Hastalık kendini nasıl gösterir?: Boğaz ağrısı, hafif ateş, baş …

Bir yanıt yazın