Bugün; 2015, Ocak, Reuters Healthkaynaklı bir yazıyı sizinle paylaşmak istedim.
ABD’de yapılmış bir çalışmanın analizinde ergenlik dönemindeki gençlerin çoğunun, hafif sigara içiciliğinin veya aralıklı sigara içmenin sağlıkları için sakıncası olmadığını düşündükleri ortaya çıkıyor.
Yıllardır sigara karşıtı yapılan propogandaların , ergenlerde ağır sigara içiminin sağlık açısından tehlikeli olduğu bilgisini oluşturulduğu görülüyor. Fakat hafif veya aralıklı sigara içiminin bile çok tehlikeli olmasına rağmen gençlerde bu şekilde algılanmadığı görülüyor.
2012 Ulusal Gençlik Tütün Çalışması; 6. sınıf ile 12. sınıf arası 25000 ergende yapılmış. Bu çalışmada sigara içimi ve zararlarıyla ilgili ayrıca kendi sigara içme davranışlarıyla ilgili sorular sorulmuş.
- Gençlerin %90’ı ağır içiciliğin (günde 10 sigaradan fazlası) çok zararlı olduğunu biliyor.
- Sadece %64’ü hafif içiciliğin (günde birkaç sigara) çok zararlı olduğunu biliyor,
- Sadece %33’ü aralıklı içiciliğin (hergün değil, bazı günler sigara içmek) çok zaralı olduğunu biliyor.
- 10 gençten 9’u hiç sigara içmemiş.
- Hafif içici veya aralıklı içici çocukların, bu davranışları arkadaşlarına göre zararsız bulma oranı daha fazla çıkmış
- Hafif içicilerin sadece %35i ve aralıklı içicilerin de sadece %14ü bu tütün kullanım seviyesinin sağlıkları için zararı olduğunu bilmiş,
Tütünün zararlı oluşu sadece içiş sayınıza veya içiş sıklığınıza bağlı değildir. Tütünü nasıl içtiğinize de bağlıdır. Örneğin daha az sıklıkta sigara içen gençler, dumanı içine çok daha uzun çekerek, daha derin nefes alarak daha tehlikeli bir yolla sigara içiyorlar.
Aralıklı içicilik, normal sigara içicilerine göre daha az risk içermiyor, sadece zararı faklılaşıyor. Tütün kullanımı ile sağlık sorunları için riskaltında olmalarına rağmen çoğu hafif içici kendini sigara içicisi olarak bile düşünmüyor.
Hafif veya aralıklı sigara içiciliği ile ilgili, daha az zararlı imajının yenilmesi; gençlerin tüm tütün ürünlerinin ve tüm tüketim sıklıklarının zararlı olduğu bilincine varmaları, gençler arasında tütün kullanımını önlemede başarı için şarttır.
Sigarasız bir ömür dilerim !
02,şubat,2015