Grip genellikle aniden ortaya çıkar. Semptomları yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, bitkinlik, boğaz ağrısı, öksürük ve tüm vücutta ağrıdır. Bazı kişiler bunu ‘Sanki kamyon çarpmış gibi hissediyorum!’ şeklinde ifade eder. Hatta bu kadar yorgun hissettirmesi nedeniyle, halk arasında bu hastalığa ”paçavra hastalığı” da denir. Bunun yanında, semptolar hafif de seyredebilir. Hastalığın bulaştığı kişi öksürme, hapşırma ya da sadece yakın mesafeden konuşarak mikrobu yayabilir. Başka kişilerin kullandığı nesnelere dokunarak veya üzerlerine hapşırarak da yayabilir. Önemli bir ayrıntı da şudur ki, bulaştırıcı olmak için kişinin hastalığının başlaması şart değildir; yani hastalık öncesi iyi hissettiği zamanlarda da başkalarına grip bulaştırabilir.
Gribin önemini anlamak için rakamlara bakarsak; ABD’de her yıl 200.000den fazla kişinin grip veya komplikasyonları nedeniyle hastaneye yattığını ve 36.000 kişinin öldüğünü görüyoruz. Hastaneye yatış ve ölüm riski süt çocuğu, küçük çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastalığı olanlarda daha fazladır; ama tamamen sağlıklı pekçok kişide de görüldüğü unutulmamalıdır. Grip bir defa geldiğinde kötü sağlık sonuçlarına yol açmazsa ciddi sürelerde okul ve işgünü kaybına sebep olmaktadır.
Gripli çocuklar ve gençler için aşağıdaki acil uyarı belirtileri önemlidir; bunlar görüldüğünde acil tıbbi yardım gerekiyor demektir:
* Hızlı solunum ya da nefes almada zorluk,
* Cilt renginin mavimtrak olması,
* Uyanmama ya da tepki vermeme,
* Yeterince sıvı içmeme,
* İdrara çıkmama ya da ağlarken gözyaşının gelmemesi,
* Ağır ya da sürekli kusma,
* Grip benzeri semptomların düzelmesi ancak sonradan ateş ve daha kötü bir öksürükle geri gelmesi
Bu bilgileri size CDC (Centers for Disease Control and Prevention) yani Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bilgilerinden aktarıyorum ve onların mesajı ile de bitiriyorum.
”Her yıl aşılanın! Çocuklarınızı aşılatın! Anne ve babanızın da aşılanmasını sağlayın! Ailenizin sağlığını riske atmayın”