Burun kanaması olduğunda iki şey önemlidir;
1. Öncelikli olarak duruma müdahele etmek ve kanamayı durdurmak,
2. Özellikle tekrar eden kanamalarda sebebe yönelik inceleme gerekirse doktora başvurmak,
Burun kanamasında ilk müdahele; (genelde çocuğun heyecanını ve şaşkın yüzünü görünce aile de heyecanlanabiliyor ama) sakin kalmaktır ve çocuğu da sakinleştirmektir.
Sonrasında çocuğunuzu kucağınıza oturtun ve başı arkaya değil de öne doğru eğik pozisyonda temiz bir bez, mendil veya kağıt peçete ile burnunun yumuşak kısmına sıkıca basın. Bu kısımda süre önemli, yaklaşık 10 dakika kadar basmanız uygundur, eğer durdu mu acaba diye sık sık bırakırsanız tam kanama bitmek üzereyken tekrar tekrar başlar.
Bu süreler boyunca uzanmasına veya arkaya kaykılmasına izin vermeyin zira kan boğazına gelir ve bu da bulantı, öğürma ve kusmaya sebep olabilir.
Kanama durduktan sonra, kaşımasına , ovuşturmasına kısaca burna travmatik uygulamaya izin vermeyin.
Tüm çabanıza rağmen kanama durmaz ise veya aynı gün içinde çok tekrarlı kanama olursa mutlaka sağlık merkezine başvurun, lokal tampon veya ilaç uygulaması gerekebilir.
Gelelim burun kanaması sebeplerine; burun kanamalarının %90’ı burnun ön kısmında yer alan, çocuğun parmağının kolayca ulaştığı, damarsal yapının yoğun olduğu ”Little” bölgesinde olur. Yani çoğu burun kanaması burun karıştırma sonrasında olur.
Burun travmaları, burunda yabancı cisimler, üst solunum yolu enfeksiyonları, burun eğrilikleri, kanama bozuklukları, yeni kullanılan özellikle kanama yapabilecek ilaçlar, tümörler, kan ile ilgili hastalıklar, hipertansiyon gibi sistemik hastalıklar da az görülmekle beraber burun kanaması sebeplerindendir ve hastanın doktor tarafından değerlendirilmesi sonucu tetkik gerekebilir.
Aman bu sebeplere bakıp da panik olmayın çünkü çoğu burun kanaması burun karıştırdıktan sonra olmaktadır.