Çocuğunuzun Kalp Hastalığı Riskini Azaltın

Kalp hastalıkları, şeker hastalığı, kanser gibi hastalıklar için ailesel faktörlerin önemini artık biliyoruz. Aynı zamanda araştırmalar bu hastalıklar için genetiğin önemli olduğu kadar beslenmenin de  önemli olduğunu gösterdi. Uzmanlar, erken yaşta edinilen sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ileriki yaşlarda gelişebilecek pekçok ölümcül hastalığın oluşma riskini azaltacağı konusunda hemfikirler.

 

 

 

Kalp Hastalığı İçin Risk Faktörleri: 

Gelişmiş ülkelerdeki en ölümcül hastalık gurubu olan kalp hastalığının belli başlı risklerini sıralayalım;

  • Sigara
  • Hipertansiyon
  • Şeker Hastalığı
  • Kolesterol Yüksekliği
  • Fiziksel Aktivitenin Azlığı
  • Obezite
  • Ailede Erken Yaşta Kalp Hastalığı Hikayesi

Amerika’da yapılan araştırmalara göre çocuk ve ergenler, diğer ülkelerdeki yaşıtlarına göre daha fazla doymuş yağ tüketiyor ve daha yüksek kan kolesterol düzeylerine sahip. Bir çalışmaya göre 10-15 yaş gurubunda %7 gibi bir oranda aterosklerozun erken bulguları saptanmış; 15-20 yaş arasında bu oranın iki katına çıktığı da saptanmış.

Amerikan Kalp Birliği’ne göre, erken yaş gurubunda, kalp sağlığına uygun sağlıklı bir beslenme programı  alışkanlığı oluşturulursa kolesterol seviyeleri düşüyor ve bu alışkanlık ilerleyen yıllarda sürdürülürse de yetişkinlikteki koroner arter hastalığı riski azalıyor.

2 yaşın üstündeki çocuklar kalbe dost br diyet uygulamasında düşük yağ oranlı süt ürünlerini tüketmelidir. 1 yaş ile 2 yaş arasında da eğer ailede obesite, anormal kolesterol seviyeleri, kalp hastalığı hikayeleri varsa yine düşük yağ oranlı süt tüketimi önerilmelidir.

Aile hikayesinin önemi ortadayken çocuk doktorunuzla görüşmenizde; anne-baba veya anneanene-dedede kalp hastalığı hikayesi varsa lütfen bu bilgileri paylaşın.

Kaynak: Nutrition: What Every Parent Needs to Know (Copyright © American Academy of Pediatrics 2011)

Tekrar Kontrol edin!

Beşinci Hastalık = Eritema Enfeksiyozum

  Beşinci Hastalık = Eritema Enfeksiyozum ?Hastalık kendini nasıl gösterir?: Boğaz ağrısı, hafif ateş, baş …

Bir yanıt yazın