?İshal çoğu zaman sebep olan durumdan dolayı değil de, hastanın klinik görünümü sebebiyle bizi endişelendirir. Örneğin 10 defa ishal çıkan ama susuz kalmamış, yediğini-içtiğini kusmayan ve gıda almaya istekli, günlük enerjisini azaltmamış bir çocuk bizi endişelendirmezken; 2-3 defa ishal olmuş, yeme-içme ile ilgili hiç isteği olmayan veya ağızdan aldığı her takviyeyi kusarak çıkaran, kafasını yastıktan kaldırmak istemeyen susuz kalmış bir çocuk bizi heyecanlandırabilir. .?Demek ki ishal tek başına sorun değil, çocuğun hastalıklı hali bizim için önemli. Yemeyi tamamen reddeden, içmeyi reddeden, sürekli kusan, ateşi çok yükselen, ağızdan ilaç veremediğimiz, susuz kalmış, kanlı ishali olan, fışkırtarak tekrarlı kusmaları olan, giderek artan karın ağrısı olan, giderek artan kilo kaybı olan çocuklarda mutlaka oyalanmadan doktorunuzun fikrini alın veya ziyaret edin..?Yukarıda saydığım durumlarda doktor fikri mutlaka gerekir, buna ek olarak bu durumlarda kaka (mikrobik görünüm, rota antijeni, gizli kan, amip aranması, bakteriler için kültür…), idrar, kan tahlili de doktorunuz tarafından muayene sonrasında gerek görülürse hastane ve laboratuvarda verilebilir. Ayrıca ağızdan sıvı alamayan veya aldığı sıvıyı sindiremeden sürekli kusan hastalarda da damardan sıvı tedavisi vermek için kısa süreli bile olsa yatış gerekebilir. İshal genelde birdenbire iyileşiveren bir hastalık değildir; birkaç gün ile 1-2 hafta arasında bir sürede dışkılama normale döner. İshal süresi 2 haftanın üstüne çıkarsa o zaman da doktora başvurmanızı öneririm..?Hasta hikayesi, muayene bulguları ile beraber değerlendirilir ve gerek görülürse dışkı kan, idrar gibi tahliller istenebilir. .?İshal dışkılamanın hızlı ve sık olduğu bir durumdur, o zaman dışkılama hızını azaltacak, kabızlaştıracak gıdalar (patates, elma püresi, muz, pirinç, şeftali…) vermek uygundur. Bağırsakların hızını daha da arttıracak gıdalar (yağlı gıdalar, meyve suları gibi şekerli gıdalar, kayısı-armut-erik-mısır-bezelye-mercimek gibi lifli gıdalar ) ise bir süre yedirilmemelidir. Ayran, yoğurt, kefir gibi fermante ve probiyotikli süt ürünleri de ishal döneminde iyileşmeye destek olan özellikleri ile tercih edilmelidir.

Dr. Öge Çultu Kantaroğlu paylaştı: 1 Haziran 2018 Cuma

Çocuklarda İshal

?İshal çoğu zaman sebep olan durumdan dolayı değil de, hastanın klinik görünümü sebebiyle bizi endişelendirir. Örneğin 10 defa ishal çıkan ama susuz kalmamış, yediğini-içtiğini kusmayan ve gıda almaya istekli, günlük enerjisini azaltmamış bir çocuk bizi endişelendirmezken; 2-3 defa ishal olmuş, yeme-içme ile ilgili hiç isteği olmayan veya ağızdan aldığı her takviyeyi kusarak çıkaran, kafasını yastıktan kaldırmak istemeyen susuz kalmış bir çocuk bizi heyecanlandırabilir.
.
?Demek ki ishal tek başına sorun değil, çocuğun hastalıklı hali bizim için önemli. Yemeyi tamamen reddeden, içmeyi reddeden, sürekli kusan, ateşi çok yükselen, ağızdan ilaç veremediğimiz, susuz kalmış, kanlı ishali olan, fışkırtarak tekrarlı kusmaları olan, giderek artan karın ağrısı olan, giderek artan kilo kaybı olan çocuklarda mutlaka oyalanmadan doktorunuzun fikrini alın veya ziyaret edin.
.
?Yukarıda saydığım durumlarda doktor fikri mutlaka gerekir, buna ek olarak bu durumlarda kaka (mikrobik görünüm, rota antijeni, gizli kan, amip aranması, bakteriler için kültür…), idrar, kan tahlili de doktorunuz tarafından muayene sonrasında gerek görülürse hastane ve laboratuvarda verilebilir. Ayrıca ağızdan sıvı alamayan veya aldığı sıvıyı sindiremeden sürekli kusan hastalarda da damardan sıvı tedavisi vermek için kısa süreli bile olsa yatış gerekebilir. İshal genelde birdenbire iyileşiveren bir hastalık değildir; birkaç gün ile 1-2 hafta arasında bir sürede dışkılama normale döner. İshal süresi 2 haftanın üstüne çıkarsa o zaman da doktora başvurmanızı öneririm.
.
?Hasta hikayesi, muayene bulguları ile beraber değerlendirilir ve gerek görülürse dışkı kan, idrar gibi tahliller istenebilir.
.
?İshal dışkılamanın hızlı ve sık olduğu bir durumdur, o zaman dışkılama hızını azaltacak, kabızlaştıracak gıdalar (patates, elma püresi, muz, pirinç, şeftali…) vermek uygundur. Bağırsakların hızını daha da arttıracak gıdalar (yağlı gıdalar, meyve suları gibi şekerli gıdalar, kayısı-armut-erik-mısır-bezelye-mercimek gibi lifli gıdalar ) ise bir süre yedirilmemelidir. Ayran, yoğurt, kefir gibi fermante ve probiyotikli süt ürünleri de ishal döneminde iyileşmeye destek olan özellikleri ile tercih edilmelidir.

Tekrar Kontrol edin!

Bebeğinizin bıngıldağı kapandı! Ne olacak peki D vitamini takviyesi meselesi?

? Bebeğinizin bıngıldağı kapandı! .?Ne olacak peki D vitamini takviyesi meselesi?